fbpx

Wanneer moet je je zorgen maken en even contact opnemen met je fysiotherapeut of arts? En wanneer kun je met een gerust hart starten met de oefeningen? In deze blog proberen we je uit te leggen welke klachten je aan je schouder kunt hebben en wat je daar zelf aan kunt doen. Natuurlijk kunnen we niet door het scherm heen kijken wat er precies bij jou aan de hand is. Wil je objectief meten of je jouw klacht zelf op kan lossen? Vul dan onze vragenlijst in!

Hieronder vind je wat informatie over veel voorkomende oorzaken van schouderklachten en wat fysiotherapie en fysiotherapeutische oefeningen hierbij voor de genezing van jouw klachten kunnen betekenen.

 

Schouderontsteking

Een schouder ontsteking komt zowel voor bij jonge atletische volwassenen als bij oudere patiënten. In beide groepen zijn er verschillende oorzaken voor de schouder ontsteking. Veel van de schouderklachten bevinden zich in de nauwe ruimtes tussen de botten in het schoudergewricht.

Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord beweging patroon. Een slijmbeursontsteking of irritatie hierin kan leiden tot schouder inklemming (impingement) of beschadiging van de pezen (rotatorcuff scheur). Beide schouderklachten kunnen apart bestaan of in combinatie. Algemeen kan worden aangenomen dat rotatorcuff scheuren ontstaan ten gevolge van impingement en ten gevolge van verandering van peeskwaliteit door veroudering. In sommige gevallen ontstaan impingement en rotatorcuff scheuren ten gevolge van een trauma, bijvoorbeeld een val op de schouder.

Lees hier verder over schouderontsteking.

 

Frozen Shoulder

Het is raadzaam om de huisarts te raadplegen als de rugklachten al langer dan 6 weken aanhouden, de pijn zeer hevig is of als de pijn uitstraalt naar andere plekken. De huisarts kan jou doorverwijzen naar de juiste specialist. Bij specifieke rugpijn is het van belang om de onderliggende aandoening te behandelen, met bijvoorbeeld medicatie of een operatie.

Aspecifieke rugpijn is goed te behandelen met oefeningen. Dat kun jij zelf. Met hulp van jouw fysiotherapeut via Fysi-E. Door de oefeningen pas jij je lichaamshouding aan en versterk je jouw spieren. Bij aspecifieke rugklachten is het erg belangrijk om in beweging te blijven.

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Deze aandoening bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig, en de bewegingsbeperkingen grotendeels verdwijnen.

Lees hier verder over frozen shoulder.

 

AC luxatie

Het acromio claviculair gewricht, ook het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Acromio claviculaire luxatie is een frequente aandoening bij jonge actieve volwassenen. Bij deze aandoening luxeert (uit de kom) het sleutelbeen van de schouderblad. Dit wordt veroorzaakt door een directe val op de schouder of door een directe klap op de schouder zoals bv bij contactsporten. De ernst van deze aandoening is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten).

De behandeling van een AC luxatie is afhankelijk van de ernst van de luxatie (graad 1-3) Graad 1 en 2 worden in principe niet operatief behandeld. Met behulp van een draagdoek dient de schouder ongeveer 2 weken te rusten, waarop vervolgens gestart kan worden met fysiotherapie. De meeste patiënten zullen nog een tijdlang pijnklachten behouden.

 

AC artrose

AC artrose ontstaat meestal tussen 40-60 jaar en kan veel pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. Meestal treden deze klachten op bij bovenhandse activiteiten omdat stress op dit gewricht dan groot is. Personen die veel bovenhands tillen hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van AC artrose. Ook een trauma van de schouder waarbij instabiliteit is opgetreden (zie acromio claviculaire luxatie) geeft op langere termijn een verhoogd risico voor AC artrose. Meest voorkomende symptoom is pijn bij bewegen van de arm. In een latere stadium is de pijn ook aanwezig in rust en ‘s nachts, waardoor slapen op deze schouder onmogelijk wordt. De pijn kan uitstralen naar de nek en bovenarm. Het hele gewricht is gevoelig en soms is een zwelling voelbaar. Soms zijn crepitaties (kraken van het gewricht) voelbaar en hoorbaar bij bewegen van de arm.

In milde gevallen van AC artrose kan fysiotherapie veel verbetering geven. In het beginstadium kan veel gedaan worden om het proces te stabiliseren en de symptomen te verhelpen. Vaak is er een verminderde beweeglijkheid van de hele schoudergordel ten gevolge van verminderde beweeglijkheid van dit AC gewricht. Het herstel van deze beweeglijkheid via fysiotherapeutische oefeningen is in vele gevallen voldoende. En aan die oefeningen kunnen wij je natuurlijk helpen.

Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest.

Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.