Een ontsteking aan je schouder. Het komt relatief vaak voor. Maar hoe kom je er nou aan? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? In dit blog vertellen we je alles over de oorzaak van een schouderontsteking, wat je zelf kunt doen om de ontsteking te remmen en hoe je er vanaf komt!
Hoe ontstaat een schouderontsteking?
Een ontsteking aan de schouder is in de regel een ontsteking van een van de slijmbeurzen in de schouder. Een slijmbeursontsteking kan veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon. Je voert een bepaalde beweging heel vaak uit of je houdt je arm gedurende langere tijd in 1 houding. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld kappers vaak schouderontstekingen hebben door de aard van hun werk. Maar ook bij mensen die veel computerwerk doen, komt het regelmatig voor. Onbewust trekken ze namelijk hun schouders op tijdens het typen op een toetsenbord.
Als je de slijmbeursontsteking negeert, kan dit leiden tot schouder inklemming (impingement) of beschadiging van de pezen (rotatorcuff scheur). Beide schouderklachten kunnen apart bestaan, maar ze kunnen ook in combinatie voorkomen. Het is dus altijd aan te raden om bij wat langer bestaande pijn aan je schouder even contact op te nemen met je fysiotherapeut of huisarts om grotere problemen te voorkomen. De ontsteking verzwakt namelijk met de tijd het gezonde weefsel en dan kun je langdurig klachten ervaren.
Algemeen kan worden aangenomen dat rotatorcuff scheuren ontstaan ten gevolge van impingement en ten gevolge van verandering van peeskwaliteit door veroudering. In sommige gevallen ontstaan impingement en rotatorcuff scheuren ten gevolge van een trauma, bijvoorbeeld na een val op de schouder. Dan heb je acuut pijn die ook in de loop van de dagen niet of nauwelijks afneemt. Met een impingement of een rotatorcuff scheur ben je beperkt in de beweeglijkheid van je schouder. Bij een ontsteking kun je nog wel alle bewegingen doen, maar doen grote bewegingen meer pijn. Hierdoor zal je bepaalde bewegingen achterwege laten.
Symptomen van een schouderontsteking
Pijn in de schouder. Deze pijn kan aan de voorkant of aan de achterkant van je schouder zitten. Je schouder is een complex gewricht met meerdere slijmbeurzen die ontstoken kunnen raken. Eigenlijk heeft iedereen met een schouderontsteking pijn tijdens het slapen. Dit leidt vaak tot onrustige nachten waarin je vaak wakker wordt. Meestal is het ook niet mogelijk om op de pijnlijke schouder te slapen. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand. Je arm heffen, je hand op de rug leggen of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn.
Wat kun je er zelf aan doen?
In de acute fase is er maar één ding belangrijk: rust! Zeker als kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aanbevolen om je schouder tijdelijk te laten rusten. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm voorzichtig, zonder kracht of forceren, in meerdere richtingen te bewegen.
Preventief kun je heel veel doen om te voorkomen dat je een schouderontsteking krijgt. Zoals we al aangaven, zijn schouderklachten vaak gerelateerd aan een werkhouding of aan steeds dezelfde bewegingen moet maken. Voel jij aan het eind van een werkdag dat je schouder/nek regio moe is of zelfs wat verkrampt aanvoelt? Zorg dan dat je snel goede oefeningen krijgt om je schouderspieren goed te oefenen. Als je je bewust bent van je schouderspieren doordat je ze dagelijks even traint dan zul je merken dat je tijdens je werk ook beter let op je werkhouding. Door je spieren te trainen, krijg je vanzelf ook een meer ontspannen werkhouding.
Als je last hebt van je schouders is het handig om ons even te laten kijken naar je werkplek. Dit kan prima met een video consult. Dan kijken we meteen even bij jou thuis of op je werk meer. Vaak zijn er met wat simpele tips aanpassingen te doen waardoor je werkhouding veel beter wordt en jij ‘s avonds ook nog fit de deur uit loopt.
Hoe kom je er weer vanaf?
Soms komen al onze adviezen en tips te laat. Of heb je de pech dat je een acuut trauma hebt. Dan heb je al een schouderontsteking. Hoe kom je er dan vanaf? Als de acute fase , waarbij iedere beweging eigenlijk pijn doet, over is dan kun je weer rustig je kracht en je bewegelijkheid op gaan bouwen. Daar kan de fysiotherapeut je bij helpen.
Het doel van fysiotherapie is het verstevigen van de rotatorcuff en andere spieren rond het gewricht. Door oefeningen verbeteterd de beweeglijkheid van de schouder en verbeter je de positie van de humeruskop onder het acromion. Door een betere basishouding verminder je de druk op de schouderontsteking. Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontsteking en pijn te verminderen.
Let wel heel goed op als je medicijnen gebruikt! Het is niet de bedoeling dat je van alles gaat doen als de pijn even weg is door het medicijngebruik. Als je dat wel doet vererger je de klachten. De pijn is namelijk een heel zinvol signaal van het lijf dat je rustig aan moet doen. Zorg er dus voor dat je met pijnmedicatie niet meer doet dan je zou doen als je de medicijnen niet in zou nemen.
Soms is het nodig dat je naar de huisarts gaat voor een injectie in de slijmbeurs met corticosteroiden en een lokaal anaesteticum is soms noodzakelijk om de ontsteking en pijn te verminderen. Het nadeel is dat herhaalde injecties in een korte periode negatieve gevolgen kunnen hebben op de pezen. Krijg je een injectie van je arts? Wees je dan van bewust dat daar ook een sterke, langdurige pijn dempende werking vanuit gaat. Het gevaar is dat je, omdat je geen pijn meer voelt, teveel gaat doen terwijl juist nu rust en gedoseerd opbouwen van de kracht en belastbaarheid enorm belangrijk is. We kunnen niet genoeg benadrukken dat je juist bij pijndempende medicijnen en injecties extra voorzichtig moet zijn.
Wat wij vaak zien is dat mensen na de herstel fase stoppen met goed voor zichzelf te zorgen. En daar gaat het fout: nieuwe schouderklachten liggen al weer op de loer. Dus heb je nog lichte schouderklachten nadat je bent genezen van je slijmbeursontsteking? Ga dan vooral aan de gang met onze oefenprogramma’s om de rest van je leven zonder schouderpijn door te kunnen. Heb je nu nog zeurende pijn? Zorg dan preventief tegen weinig kosten goed voor jezelf door onze vragenlijst in te vullen en te starten met je schouders soepel en sterk te maken. Vragen? Neem gerust contact op!