fbpx

Schouderpijn. Een hele vervelende klacht die veel pijn kan doen. Je kunt heel veel zelf doen om de schouderpijn te verminderen of te laten verdwijnen. Hieronder geven we je verschillende tips om de schouderpijn weg te nemen. We geven hieronder wat mogelijkheden.

Belangrijk! Bij pijn die langer duurt dan 6 maanden spelen andere mechanismen dan bij acute pijn. Als je al lang en chronisch schouderpijn hebt adviseren we je naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan je doorverwijzen voor een multidisciplinaire behandeling in een gespecialiseerd revalidatiecentrum of pijncentrum. Dat is voor jou de beste optie.

 

 

    schouder

    Blijf bewegen

    Rust roest. Spieren die je niet gebruikt gaan vastzitten. Daarom moet je altijd blijven bewegen. Dit geldt ook voor je schouder. Als je je schouder minder gaat bewegen vanwege de pijn in je schouder, loop je het risico op een Frozen Shoulder. Je hoeft niet per se te trainen voor de volgende Olympische Spelen of je hoeft ook geen zwarte krachttraining te doen. Lichte bewegingen houden in ieder geval je spieren soepel. Alles binnen jouw pijngrenzen en mogelijkheden.


    Probeer de schouderpijn te laten afnemen

    Je kunt op verschillende manieren proberen om de pijn te verminderen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door:

    – Minder te werken;

    – Regelmatig korte – en vooral lange – pauzes te nemen;

    – Je werkplek ergonomisch aan te passen;

    – Een goede houding aan te leren;

    – Te (leren) ontspannen;

    – Overweeg (tijdelijk) te stoppen met werken, maar doe dat altijd in overleg met je Arboarts.

    Daarna kun je langzaamaan – binnen je pijngrenzen – je activiteiten weer opbouwen. Onze oefeningen helpen je daarbij.


    Slik niet teveel pijnstillers

    Je kunt schouderpijn onderdrukken met paracetamol, ibuprofen (ontstekingsremmend) of een ander middel. Het is niet verstandig om dat dagelijks te doen. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn en als je ze dagelijks slikt kunnen ze zelfs pijn veroorzaken.

     

    Slik geen pijnstillers om door te kunnen gaan

    Slik geen pijnstillers om zonder aanpassingen toch door te kunnen gaan met je werk of andere bezigheden waarvan je de klachten hebt gekregen. Op den duur werken ze niet meer. Dan is je pijn nog erger en is het nog moeilijker om te herstellen. Pijnstillers onderdrukken de symptomen. De oplossing van je klachten zit in de combinatie van rust en op een veilige manier oefenen en rust.


    Natuurlijke pijnstillers

    Natuurlijke, ontstekingsremmende pijnstillers hebben minder bijwerkingen. Denk aan visolie, geelwortel (kurkuma, koenjit), groene thee, quercetine (niet als je zwanger bent!) en wierookolie om in te nemen. De positieve effecten van deze middelen zijn wetenschappelijk aangetoond.

    En natuurlijk: als je weet wat er aan de hand is met je schouder ben je extra gemotiveerd om dagelijkse te oefenen. En daar helpen wij je graag bij. Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest. Liever een langs bij een fysieke fysiotherapie praktijk? Neem eens een kijkje bij Fysiotherapie OpMaat.

    Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.