fbpx

Als je denkt dat je pijn wordt veroorzaakt door een zenuw is het altijd wijs om contact op te nemen met ons of met je arts. De pijn wordt soms veroorzaakt door een beknelling van je zenuw in je schouder. Zo’n beknelling kun je op een hele andere manier oplossen dan een zenuw ontsteking. Maar de klachten kunnen wel heel veel op elkaar lijken. De klachten kunnen zijn: pijn, tintelingen, dof gevoel, krachtverlies en zwaar gevoel. De meeste klachten worden veroorzaakt door druk op de zenuw. De pijn die daardoor word veroorzaakt is voelbaar in de schouder en straalt uit naar de arm en de hand.

Heb je deze klachten en je weet nog niet wat er precies aan de hand is? Neem dan altijd eerst even contact op met je arts of met ons. Zorg dat je een goede diagnose krijgt zodat je goed en snel kunt herstellen.

 

Oorzaak van zenuwontsteking in de schouder

Als je hebt uitgesloten dat je pijn komt doordat een zenuw bekneld is en je hebt last van een zenuw ontsteking dan wil je weten hoe daar aan komt. Waarschijnlijk komt de zenuwontsteking door een ‘vergissing’ van de afweer van je lichaam:

  • Je lichaam maakt per ongeluk afweercellen tegen de zenuwen in jouw schouder.
  • Die afweercellen vallen de zenuwen aan en zorgen daar voor ontsteking.
  • De ontsteking beschadigt de zenuwen.
  • De zenuwen geven de signalen niet meer goed door aan je arm.
  • Dat geeft klachten: pijn, minder kracht en/of een ander gevoel.

Hoe het komt dat er iets misgaat met de afweercellen, is niet bekend. Soms komt deze zenuwontsteking vaker voor in 1 familie.

 

Behandeling van zenuwontsteking in de schouder

Er zijn geen medicijnen die de ontsteking kunnen genezen. Maar medicijnen zijn wel nodig om de pijn te verminderen:

  • Paracetamol en erbij een NSAID (zoals naproxen , ibuprofen of diclofenac ). Slik de tabletten op vaste tijden, goed verspreid over 24 uur.
  • De pijn kan zo heftig zijn dat deze pijnstillers niet genoeg helpen. Uw huisarts kan voor een korte tijd een sterkere pijnstiller voorschrijven, zoals morfine .
  • De huisarts kan ook een kuur prednison voorschrijven. Bij een deel van de mensen wordt hierdoor de pijn snel minder.

Probeer wel gewoon te blijven bewegen. Zo voorkomt u dat de gewrichten en spieren stijver worden.

De meeste mensen slapen het liefst op hun zij, op de schouder/arm die geen pijn doet.
Bij sommige mensen helpt het ook om het hoofdeinde van het bed omhoog te zetten of zittend te slapen.

Als de pijnaanval over is, kan een fysiotherapeut jou begeleiden om weer sterker te worden.Je krijgt oefeningen. Geleidelijk bouw je de spierkracht in jouw schouder weer op.

 

Hoe gaat het verder met zenuwontsteking in de schouder?

Bij de meeste mensen verdwijnt de pijn binnen enkele maanden. En de spierkracht wordt langzaam weer beter. Dat komt omdat gezonde zenuwen het werk van de beschadigde zenuwen overnemen. Zo kunnen de spieren weer goed aangestuurd worden. En kunnen ze weer sterker worden.

Na 1 tot 2 jaar zijn de meeste mensen hersteld. Heel soms komt de zenuwontsteking terug. En ook hier geldt: hoe beter je na het herstel van een zenuw ontsteking of zenuw beknelling voor je zelf zorgt hoe minder kans je hebt dat die vervelende pijn terug komt. Zorg goed voor jezelf en spaar veel geld aan dure zorgkosten uit met onze oefenprogramma’s.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Of vul gemakkelijk onze vragenlijst in voor schouderpijn!