Fysi-E https://fysi-e.nl Online fysiotherapie Thu, 27 Oct 2022 11:32:10 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.1 https://fysi-e.nl/wp-content/uploads/2022/03/Fysi-E-6.png Fysi-E https://fysi-e.nl 32 32 Frozen Shoulder https://fysi-e.nl/frozen-shoulder-dit-zijn-de-klachten/ https://fysi-e.nl/frozen-shoulder-dit-zijn-de-klachten/#respond Fri, 07 Oct 2022 14:06:44 +0000 https://fysi-e.nl/?p=742

Vaak is een Frozen Shoulder een “gevolg van”. Doordat je schouderklachten hebt beweeg je steeds minder. Soms omdat dat echt moet om de schouder rust te geven omdat je last hebt van zenuwpijn of een luxatie of bij voorbeeld na een ongeluk of een operatie. En soms is de oorzaak van een frozen shoulder is onbekend. Hoogstwaarschijnlijk heeft een onderliggend ontstekingsproces ermee te maken. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht. Normaal gesproken heeft slechts één schouder er last van, maar het kan ook in beide armen voorkomen.

Klachten bij een frozen shoulder

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen. De volgende fases kunnen worden onderscheiden:

Fase 1
De pijn verergert bij het bewegen en vaak ook ’s nachts. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid, met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer twee tot negen maanden.

Fase 2
De pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. De bewegingsruimte is echter beperkter dan voorheen. Deze fase duurt vier tot twaalf maanden.

Fase 3
De pijn neemt af. De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden.

 

Overige, ook vaak voorkomende klachten zijn:

  • Het hele gewricht is pijnlijk bij rust (diffuse pijn), hevige pijn bij bewegen;
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1);
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm;
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn;
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden, en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen (vooral in fase 2).

Verschillende types frozen shoulder

Er worden twee types frozen shoulder onderscheiden: Bij een primaire frozen shoulder treden de klachten op zonder duidelijke oorzaak (spontaan). Bij een secundaire frozen shoulder is er een aanwijsbare oorzaak (bijvoorbeeld één van onderstaande factoren):

  • (Gedwongen) langdurige rust van de schouder (immobilisatie).
  • Na verwonding van de schouder door een ongeval of operatie.
  • (Langdurige) overbelasting.
  • Aandoeningen en ziekten zoals diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen, een beroerte, hart- en long aandoeningen, ziekte van Parkinson enz.

Behandeling bij een frozen shoulder

De behandeling is gericht op verlichting van het ongemak en de beweging in uw schouder weer terug te krijgen. In veel gevallen wordt begonnen met niet-operatieve behandelingsmogelijkheden, zoals medicijnen, spierontspanners, fysiotherapie en injecties met corticosteroïden. Indien er na enkele maanden geen verbetering is opgetreden, behoort een operatie tot de mogelijkheden. Dit gebeurt zelden. Het doel van de operatie is het losmaken van verklevingen in het schoudergewricht en eventueel het losmaken van het kapsel. Bij voorkeur gebeurt dit met een kijkoperatie.

Bewegingsadvies bij een frozen shoulder

Je moet de gewonnen winst in bewegingsbereik goed onderhouden door frequent te oefenen. Bij voorkeur ieder uur. Onze oefenprogramma’s helpen je hierbij. Maar heb je echt een forse frozen shoulder dan adviseren we je even contact met ons of je huisarts op te nemen. Het is dan echt niet slim om zonder gedegen advies te starten met onze oefeningen.

 

En natuurlijk: als je weet wat er aan de hand is met je schouder ben je extra gemotiveerd om dagelijkse te oefenen. En daar helpen wij je graag bij. Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest. Liever een langs bij een fysieke fysiotherapie praktijk? Neem eens een kijkje bij Fysiotherapie OpMaat.

Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.

]]>
https://fysi-e.nl/frozen-shoulder-dit-zijn-de-klachten/feed/ 0
Zenuwen in de schouder https://fysi-e.nl/zenuwen-in-de-schouder/ https://fysi-e.nl/zenuwen-in-de-schouder/#respond Fri, 15 Jul 2022 11:38:12 +0000 https://fysi-e.nl/?p=717

Als je denkt dat je pijn wordt veroorzaakt door een zenuw is het altijd wijs om contact op te nemen met ons of met je arts. De pijn wordt soms veroorzaakt door een beknelling van je zenuw in je schouder. Zo’n beknelling kun je op een hele andere manier oplossen dan een zenuw ontsteking. Maar de klachten kunnen wel heel veel op elkaar lijken. De klachten kunnen zijn: pijn, tintelingen, dof gevoel, krachtverlies en zwaar gevoel. De meeste klachten worden veroorzaakt door druk op de zenuw. De pijn die daardoor word veroorzaakt is voelbaar in de schouder en straalt uit naar de arm en de hand.

Heb je deze klachten en je weet nog niet wat er precies aan de hand is? Neem dan altijd eerst even contact op met je arts of met ons. Zorg dat je een goede diagnose krijgt zodat je goed en snel kunt herstellen.

 

Oorzaak van zenuwontsteking in de schouder

Als je hebt uitgesloten dat je pijn komt doordat een zenuw bekneld is en je hebt last van een zenuw ontsteking dan wil je weten hoe daar aan komt. Waarschijnlijk komt de zenuwontsteking door een ‘vergissing’ van de afweer van je lichaam:

  • Je lichaam maakt per ongeluk afweercellen tegen de zenuwen in jouw schouder.
  • Die afweercellen vallen de zenuwen aan en zorgen daar voor ontsteking.
  • De ontsteking beschadigt de zenuwen.
  • De zenuwen geven de signalen niet meer goed door aan je arm.
  • Dat geeft klachten: pijn, minder kracht en/of een ander gevoel.

Hoe het komt dat er iets misgaat met de afweercellen, is niet bekend. Soms komt deze zenuwontsteking vaker voor in 1 familie.

 

Behandeling van zenuwontsteking in de schouder

Er zijn geen medicijnen die de ontsteking kunnen genezen. Maar medicijnen zijn wel nodig om de pijn te verminderen:

  • Paracetamol en erbij een NSAID (zoals naproxen , ibuprofen of diclofenac ). Slik de tabletten op vaste tijden, goed verspreid over 24 uur.
  • De pijn kan zo heftig zijn dat deze pijnstillers niet genoeg helpen. Uw huisarts kan voor een korte tijd een sterkere pijnstiller voorschrijven, zoals morfine .
  • De huisarts kan ook een kuur prednison voorschrijven. Bij een deel van de mensen wordt hierdoor de pijn snel minder.

Probeer wel gewoon te blijven bewegen. Zo voorkomt u dat de gewrichten en spieren stijver worden.

De meeste mensen slapen het liefst op hun zij, op de schouder/arm die geen pijn doet.
Bij sommige mensen helpt het ook om het hoofdeinde van het bed omhoog te zetten of zittend te slapen.

Als de pijnaanval over is, kan een fysiotherapeut jou begeleiden om weer sterker te worden.Je krijgt oefeningen. Geleidelijk bouw je de spierkracht in jouw schouder weer op.

 

Hoe gaat het verder met zenuwontsteking in de schouder?

Bij de meeste mensen verdwijnt de pijn binnen enkele maanden. En de spierkracht wordt langzaam weer beter. Dat komt omdat gezonde zenuwen het werk van de beschadigde zenuwen overnemen. Zo kunnen de spieren weer goed aangestuurd worden. En kunnen ze weer sterker worden.

Na 1 tot 2 jaar zijn de meeste mensen hersteld. Heel soms komt de zenuwontsteking terug. En ook hier geldt: hoe beter je na het herstel van een zenuw ontsteking of zenuw beknelling voor je zelf zorgt hoe minder kans je hebt dat die vervelende pijn terug komt. Zorg goed voor jezelf en spaar veel geld aan dure zorgkosten uit met onze oefenprogramma’s.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Of vul gemakkelijk onze vragenlijst in voor schouderpijn!

]]>
https://fysi-e.nl/zenuwen-in-de-schouder/feed/ 0
Schouderontsteking https://fysi-e.nl/schouderontsteking/ https://fysi-e.nl/schouderontsteking/#respond Thu, 14 Jul 2022 14:43:47 +0000 https://fysi-e.nl/?p=671

Een ontsteking aan je schouder. Het komt relatief vaak voor. Maar hoe kom je er nou aan? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? In dit blog vertellen we je alles over de oorzaak van een schouderontsteking, wat je zelf kunt doen om de ontsteking te remmen en hoe je er vanaf komt!

Hoe ontstaat een schouderontsteking?

Een ontsteking aan de schouder is in de regel een ontsteking van een van de slijmbeurzen in de schouder. Een slijmbeursontsteking kan veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon. Je voert een bepaalde beweging heel vaak uit of je houdt je arm gedurende langere tijd in 1 houding. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld kappers vaak schouderontstekingen hebben door de aard van hun werk. Maar ook bij mensen die veel computerwerk doen, komt het regelmatig voor. Onbewust trekken ze namelijk hun schouders op tijdens het typen op een toetsenbord.

Als je de slijmbeursontsteking negeert, kan dit leiden tot schouder inklemming (impingement) of beschadiging van de pezen (rotatorcuff scheur). Beide schouderklachten kunnen apart bestaan, maar ze kunnen ook in combinatie voorkomen. Het is dus altijd aan te raden om bij wat langer bestaande pijn aan je schouder even contact op te nemen met je fysiotherapeut of huisarts om grotere problemen te voorkomen. De ontsteking verzwakt namelijk met de tijd het gezonde weefsel en dan kun je langdurig klachten ervaren.

Algemeen kan worden aangenomen dat rotatorcuff scheuren ontstaan ten gevolge van impingement en ten gevolge van verandering van peeskwaliteit door veroudering. In sommige gevallen ontstaan impingement en rotatorcuff scheuren ten gevolge van een trauma, bijvoorbeeld na een val op de schouder. Dan heb je acuut pijn die ook in de loop van de dagen niet of nauwelijks afneemt. Met een impingement of een rotatorcuff scheur ben je beperkt in de beweeglijkheid van je schouder. Bij een ontsteking kun je nog wel alle bewegingen doen, maar doen grote bewegingen meer pijn. Hierdoor zal je bepaalde bewegingen achterwege laten.

 

Symptomen van een schouderontsteking

Pijn in de schouder. Deze pijn kan aan de voorkant of aan de achterkant van je schouder zitten. Je schouder is een complex gewricht met meerdere slijmbeurzen die ontstoken kunnen raken. Eigenlijk heeft iedereen met een schouderontsteking pijn tijdens het slapen. Dit leidt vaak tot onrustige nachten waarin je vaak wakker wordt. Meestal is het ook niet mogelijk om op de pijnlijke schouder te slapen. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand. Je arm heffen, je hand op de rug leggen of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn.

 

 

 

 

 

    schouderontsteking

    Wat kun je er zelf aan doen?

    In de acute fase is er maar één ding belangrijk: rust! Zeker als kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aanbevolen om je schouder tijdelijk te laten rusten. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm voorzichtig, zonder kracht of forceren, in meerdere richtingen te bewegen.

    Preventief kun je heel veel doen om te voorkomen dat je een schouderontsteking krijgt. Zoals we al aangaven, zijn schouderklachten vaak gerelateerd aan een werkhouding of aan steeds dezelfde bewegingen moet maken. Voel jij aan het eind van een werkdag dat je schouder/nek regio moe is of zelfs wat verkrampt aanvoelt? Zorg dan dat je snel goede oefeningen krijgt om je schouderspieren goed te oefenen. Als je je bewust bent van je schouderspieren doordat je ze dagelijks even traint dan zul je merken dat je tijdens je werk ook beter let op je werkhouding. Door je spieren te trainen, krijg je vanzelf ook een meer ontspannen werkhouding.

    Als je last hebt van je schouders is het handig om ons even te laten kijken naar je werkplek. Dit kan prima met een video consult. Dan kijken we meteen even bij jou thuis of op je werk meer. Vaak zijn er met wat simpele tips aanpassingen te doen waardoor je werkhouding veel beter wordt en jij ’s avonds ook nog fit de deur uit loopt.

    Hoe kom je er weer vanaf?

    Soms komen al onze adviezen en tips te laat. Of heb je de pech dat je een acuut trauma hebt. Dan heb je al een schouderontsteking. Hoe kom je er dan vanaf? Als de acute fase , waarbij iedere beweging eigenlijk pijn doet, over is dan kun je weer rustig je kracht en je bewegelijkheid op gaan bouwen. Daar kan de fysiotherapeut je bij helpen.

    Het doel van fysiotherapie is het verstevigen van de rotatorcuff en andere spieren rond het gewricht. Door oefeningen verbeteterd de beweeglijkheid van de schouder en verbeter je de positie van de humeruskop onder het acromion. Door een betere basishouding verminder je de druk op de schouderontsteking. Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontsteking en pijn te verminderen.

    Let wel heel goed op als je medicijnen gebruikt! Het is niet de bedoeling dat je van alles gaat doen als de pijn even weg is door het medicijngebruik. Als je dat wel doet vererger je de klachten. De pijn is namelijk een heel zinvol signaal van het lijf dat je rustig aan moet doen. Zorg er dus voor dat je met pijnmedicatie niet meer doet dan je zou doen als je de medicijnen niet in zou nemen.

    Soms is het nodig dat je naar de huisarts gaat voor een injectie in de slijmbeurs met corticosteroiden en een lokaal anaesteticum is soms noodzakelijk om de ontsteking en pijn te verminderen. Het nadeel is dat herhaalde injecties in een korte periode negatieve gevolgen kunnen hebben op de pezen. Krijg je een injectie van je arts? Wees je dan van bewust dat daar ook een sterke, langdurige pijn dempende werking vanuit gaat. Het gevaar is dat je, omdat je geen pijn meer voelt, teveel gaat doen terwijl juist nu rust en gedoseerd opbouwen van de kracht en belastbaarheid enorm belangrijk is. We kunnen niet genoeg benadrukken dat je juist bij pijndempende medicijnen en injecties extra voorzichtig moet zijn.

    Wat wij vaak zien is dat mensen na de herstel fase stoppen met goed voor zichzelf te zorgen. En daar gaat het fout: nieuwe schouderklachten liggen al weer op de loer. Dus heb je nog lichte schouderklachten nadat je bent genezen van je slijmbeursontsteking? Ga dan vooral aan de gang met onze oefenprogramma’s om de rest van je leven zonder schouderpijn door te kunnen. Heb je nu nog zeurende pijn? Zorg dan preventief tegen weinig kosten goed voor jezelf door onze vragenlijst in te vullen en te starten met je schouders soepel en sterk te maken. Vragen? Neem gerust contact op!

    ]]>
    https://fysi-e.nl/schouderontsteking/feed/ 0
    Schouderpijn: wat kun je er tegen doen? https://fysi-e.nl/schouderpijn-wat-kun-je-er-tegen-doen/ https://fysi-e.nl/schouderpijn-wat-kun-je-er-tegen-doen/#respond Fri, 08 Jul 2022 14:39:05 +0000 https://fysi-e.nl/?p=663

    Schouderpijn. Een hele vervelende klacht die veel pijn kan doen. Je kunt heel veel zelf doen om de schouderpijn te verminderen of te laten verdwijnen. Hieronder geven we je verschillende tips om de schouderpijn weg te nemen. We geven hieronder wat mogelijkheden.

    Belangrijk! Bij pijn die langer duurt dan 6 maanden spelen andere mechanismen dan bij acute pijn. Als je al lang en chronisch schouderpijn hebt adviseren we je naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan je doorverwijzen voor een multidisciplinaire behandeling in een gespecialiseerd revalidatiecentrum of pijncentrum. Dat is voor jou de beste optie.

     

     

      schouder

      Blijf bewegen

      Rust roest. Spieren die je niet gebruikt gaan vastzitten. Daarom moet je altijd blijven bewegen. Dit geldt ook voor je schouder. Als je je schouder minder gaat bewegen vanwege de pijn in je schouder, loop je het risico op een Frozen Shoulder. Je hoeft niet per se te trainen voor de volgende Olympische Spelen of je hoeft ook geen zwarte krachttraining te doen. Lichte bewegingen houden in ieder geval je spieren soepel. Alles binnen jouw pijngrenzen en mogelijkheden.


      Probeer de schouderpijn te laten afnemen

      Je kunt op verschillende manieren proberen om de pijn te verminderen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door:

      – Minder te werken;

      – Regelmatig korte – en vooral lange – pauzes te nemen;

      – Je werkplek ergonomisch aan te passen;

      – Een goede houding aan te leren;

      – Te (leren) ontspannen;

      – Overweeg (tijdelijk) te stoppen met werken, maar doe dat altijd in overleg met je Arboarts.

      Daarna kun je langzaamaan – binnen je pijngrenzen – je activiteiten weer opbouwen. Onze oefeningen helpen je daarbij.


      Slik niet teveel pijnstillers

      Je kunt schouderpijn onderdrukken met paracetamol, ibuprofen (ontstekingsremmend) of een ander middel. Het is niet verstandig om dat dagelijks te doen. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn en als je ze dagelijks slikt kunnen ze zelfs pijn veroorzaken.

       

      Slik geen pijnstillers om door te kunnen gaan

      Slik geen pijnstillers om zonder aanpassingen toch door te kunnen gaan met je werk of andere bezigheden waarvan je de klachten hebt gekregen. Op den duur werken ze niet meer. Dan is je pijn nog erger en is het nog moeilijker om te herstellen. Pijnstillers onderdrukken de symptomen. De oplossing van je klachten zit in de combinatie van rust en op een veilige manier oefenen en rust.


      Natuurlijke pijnstillers

      Natuurlijke, ontstekingsremmende pijnstillers hebben minder bijwerkingen. Denk aan visolie, geelwortel (kurkuma, koenjit), groene thee, quercetine (niet als je zwanger bent!) en wierookolie om in te nemen. De positieve effecten van deze middelen zijn wetenschappelijk aangetoond.

      En natuurlijk: als je weet wat er aan de hand is met je schouder ben je extra gemotiveerd om dagelijkse te oefenen. En daar helpen wij je graag bij. Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest. Liever een langs bij een fysieke fysiotherapie praktijk? Neem eens een kijkje bij Fysiotherapie OpMaat.

      Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.

      ]]>
      https://fysi-e.nl/schouderpijn-wat-kun-je-er-tegen-doen/feed/ 0
      De schouder: een complex gewricht. https://fysi-e.nl/de-schouder-een-complex-gewricht/ https://fysi-e.nl/de-schouder-een-complex-gewricht/#respond Fri, 08 Jul 2022 14:33:46 +0000 https://fysi-e.nl/?p=658

      De schouder is het meest complexe gewricht van het menselijk lichaam. De schouder bestaat uit de volgende bot­delen: borst­been, sleutel­been, schouder­blad en opperarm­been. Deze botdelen vormen samen de bewegings­keten van de schouder: de schouder­gordel.

      De schouder is hierdoor het meest mobiele gewricht van het mense­lijk lichaam. Echter, door deze grote mobili­teit is de stabili­teit van het schouder­gewricht verminderd. En dat betekent dat je er regelmatig en lang last van kunt hebben als je niet goed anticipeert op schouderklachten.

       

       

        schouder
        Schouder­klachten komen erg veel voor. Schouder­klachten beginnen meestal op relatief jonge leef­tijd, tussen de 40 en 55 jaar oud, en nemen toe met de leeftijd. Ruim 50% van de mensen met schouder­klachten zoekt medische hulp. Schouder­klachten die op hun beloop worden gelaten hebben echter vaak een relatief on­gunstig verloop. De helft van de patiënten die medische hulp zoeken zijn klachten­vrij binnen een half jaar. Maar terugval is zeker aan­wezig: 40% van de klachten­vrije patiënten hebben weer klachten binnen 1 jaar!

        De meeste schouder­klachten ontwikkelen zich lang­zaam en duren een lange tijd voort. Wanneer schouder­klachten langer aanhouden dan zes weken tot zes maanden worden schouder­klachten chronisch genoemd. Schouder­klachten kunnen echter meerdere oor­zaken hebben.

        Heb je schouderklachten?

        Dan is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Als je weet waar je schouderklachten door veroorzaakt worden, kun je ook begrijpen dat het soms wat langer gaat duren eer het helemaal over is. Je kunt dan, samen met ons, uitzoeken wat de gevolgen zijn en wat je zelf het beste kunt doen om je schouderklachten zo snel mogelijk over te laten gaan.

        En natuurlijk: als je weet wat er aan de hand is met je schouder ben je extra gemotiveerd om dagelijks te oefenen. En daar helpen wij je graag bij. Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten.

        Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest.

        Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.

        ]]>
        https://fysi-e.nl/de-schouder-een-complex-gewricht/feed/ 0
        Schouderklachten: Wat kan er aan de hand zijn? https://fysi-e.nl/schouderklachten-wat-kan-er-aan-de-hand-zijn/ https://fysi-e.nl/schouderklachten-wat-kan-er-aan-de-hand-zijn/#respond Fri, 08 Jul 2022 14:05:29 +0000 https://fysi-e.nl/?p=652

        Wanneer moet je je zorgen maken en even contact opnemen met je fysiotherapeut of arts? En wanneer kun je met een gerust hart starten met de oefeningen? In deze blog proberen we je uit te leggen welke klachten je aan je schouder kunt hebben en wat je daar zelf aan kunt doen. Natuurlijk kunnen we niet door het scherm heen kijken wat er precies bij jou aan de hand is. Wil je objectief meten of je jouw klacht zelf op kan lossen? Vul dan onze vragenlijst in!

        Hieronder vind je wat informatie over veel voorkomende oorzaken van schouderklachten en wat fysiotherapie en fysiotherapeutische oefeningen hierbij voor de genezing van jouw klachten kunnen betekenen.

         

        Schouderontsteking

        Een schouder ontsteking komt zowel voor bij jonge atletische volwassenen als bij oudere patiënten. In beide groepen zijn er verschillende oorzaken voor de schouder ontsteking. Veel van de schouderklachten bevinden zich in de nauwe ruimtes tussen de botten in het schoudergewricht.

        Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord beweging patroon. Een slijmbeursontsteking of irritatie hierin kan leiden tot schouder inklemming (impingement) of beschadiging van de pezen (rotatorcuff scheur). Beide schouderklachten kunnen apart bestaan of in combinatie. Algemeen kan worden aangenomen dat rotatorcuff scheuren ontstaan ten gevolge van impingement en ten gevolge van verandering van peeskwaliteit door veroudering. In sommige gevallen ontstaan impingement en rotatorcuff scheuren ten gevolge van een trauma, bijvoorbeeld een val op de schouder.

        Lees hier verder over schouderontsteking.

         

        Frozen Shoulder

        Het is raadzaam om de huisarts te raadplegen als de rugklachten al langer dan 6 weken aanhouden, de pijn zeer hevig is of als de pijn uitstraalt naar andere plekken. De huisarts kan jou doorverwijzen naar de juiste specialist. Bij specifieke rugpijn is het van belang om de onderliggende aandoening te behandelen, met bijvoorbeeld medicatie of een operatie.

        Aspecifieke rugpijn is goed te behandelen met oefeningen. Dat kun jij zelf. Met hulp van jouw fysiotherapeut via Fysi-E. Door de oefeningen pas jij je lichaamshouding aan en versterk je jouw spieren. Bij aspecifieke rugklachten is het erg belangrijk om in beweging te blijven.

        Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Deze aandoening bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig, en de bewegingsbeperkingen grotendeels verdwijnen.

        Lees hier verder over frozen shoulder.

         

        AC luxatie

        Het acromio claviculair gewricht, ook het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Acromio claviculaire luxatie is een frequente aandoening bij jonge actieve volwassenen. Bij deze aandoening luxeert (uit de kom) het sleutelbeen van de schouderblad. Dit wordt veroorzaakt door een directe val op de schouder of door een directe klap op de schouder zoals bv bij contactsporten. De ernst van deze aandoening is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten).

        De behandeling van een AC luxatie is afhankelijk van de ernst van de luxatie (graad 1-3) Graad 1 en 2 worden in principe niet operatief behandeld. Met behulp van een draagdoek dient de schouder ongeveer 2 weken te rusten, waarop vervolgens gestart kan worden met fysiotherapie. De meeste patiënten zullen nog een tijdlang pijnklachten behouden.

         

        AC artrose

        AC artrose ontstaat meestal tussen 40-60 jaar en kan veel pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. Meestal treden deze klachten op bij bovenhandse activiteiten omdat stress op dit gewricht dan groot is. Personen die veel bovenhands tillen hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van AC artrose. Ook een trauma van de schouder waarbij instabiliteit is opgetreden (zie acromio claviculaire luxatie) geeft op langere termijn een verhoogd risico voor AC artrose. Meest voorkomende symptoom is pijn bij bewegen van de arm. In een latere stadium is de pijn ook aanwezig in rust en ’s nachts, waardoor slapen op deze schouder onmogelijk wordt. De pijn kan uitstralen naar de nek en bovenarm. Het hele gewricht is gevoelig en soms is een zwelling voelbaar. Soms zijn crepitaties (kraken van het gewricht) voelbaar en hoorbaar bij bewegen van de arm.

        In milde gevallen van AC artrose kan fysiotherapie veel verbetering geven. In het beginstadium kan veel gedaan worden om het proces te stabiliseren en de symptomen te verhelpen. Vaak is er een verminderde beweeglijkheid van de hele schoudergordel ten gevolge van verminderde beweeglijkheid van dit AC gewricht. Het herstel van deze beweeglijkheid via fysiotherapeutische oefeningen is in vele gevallen voldoende. En aan die oefeningen kunnen wij je natuurlijk helpen.

        Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in schouderklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest.

        Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.

        ]]>
        https://fysi-e.nl/schouderklachten-wat-kan-er-aan-de-hand-zijn/feed/ 0
        Nekpijn na het slapen: oorzaak en oplossingen https://fysi-e.nl/nekpijn-na-het-slapen/ https://fysi-e.nl/nekpijn-na-het-slapen/#respond Fri, 17 Jun 2022 10:12:12 +0000 https://fysi-e.nl/?p=585

        Ken je dat gevoel dat je ’s ochtends wakker wordt en je nek stijf is? Nekpijn na het slapen. Een vervelende klacht om je dag mee te beginnen. In dit blog vertellen we je meer over de oorzaak van deze klacht en geven we je verschillende tips om deze klacht in het vervolg te voorkomen. Er zijn namelijk oplossingen voor!

        Oorzaken van nekpijn na het slapen

        Nekklachten na het slapen ontstaan vaak door verkrampte nekspieren. De totale ergonomie is van groot belang tijdens je slaap.

        Een verkeerde slaaphouding

        Een voor de hand liggende oorzaak is een verkeerde slaaphouding. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je nek volledig ondersteund wordt, zonder daarbij de wervels in een gedraaide houding te laten rusten. Ben jij een buikslaper? Dan is de kans groot dat je vaak last hebt van je nek. Als buikslaper ligt je nek namelijk gedraaid, waardoor je nekspieren belast worden.

        Kies daarom voor een zijlig of een ruglig. In een zijlig is het dan van belang dat je hoofd in het verlengde van je rug ligt, in een soort rechte lijn. In ruglig lig je goed wanneer de natuurlijke kromming van de nek wordt ondersteund. De wervels bevinden zich dan in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar. 

        Een verkeerd hoofdkussen

        Misschien worden jouw nekklachten wel veroorzaakt door een verkeerd hoofdkussen. De hoogte van je kussen is namelijk heel erg belangrijk. De nekholte moet namelijk volledig ondersteund wordt. Een te hoog kussen is dus niet goed, maar een te laag kussen ook niet. Dit zorgt namelijk voor spierverkramping in de vorm van een vastzittende of stijve nek.

        rugpijn-na-slapen

        Oplossingen voor nekpijn na het slapen

        Er zijn verschillende oplossingen voor nekpijn na het slapen. Wij sommen ze hier voor je op!

        1. Schaf een nieuw hoofdkussen aan dat aangepast is op de maat van uw lichaam en slaaphouding. Dit zou nekpijn in de toekomst moeten voorkomen.

        2. Rustige nekoefeningen kunnen helpen om de nekspieren los te maken en te laten ontspannen. Denk hierbij een oefeningen waarbij je je hoofd rustig van links naar rechts beweegt. Onder een warme douche deze oefeningen doen, kan ook helpen.

        3. Zoek warmte op. De warme douche die we net noemden, een bezoekje aan de sauna of een lekkere warme kersenpitzak op je nek kan voor verlichting zorgen.

        4. Ontspan! Een (zelf)massage kan voor verlichting zorgen.

        5. Vermijd buikslapen. Kies voor een zij- en rugligging.

        6. Beweeg! Heb je een zittend beroep? Sta elk halfuur even op en ontspan je lichaam.

        7. Langdurige nekklachten? Kies voor een op maat gemaakt plan van Fysi-E. De fysiotherapeuten van Fysi-E luisteren naar jouw klachten en komen met een effectief plan om jou te verlossen van de pijn. 

        ]]>
        https://fysi-e.nl/nekpijn-na-het-slapen/feed/ 0
        Wat is nekpijn? https://fysi-e.nl/nekpijn/ https://fysi-e.nl/nekpijn/#respond Fri, 17 Jun 2022 08:27:35 +0000 https://fysi-e.nl/?p=211

        Wat verstaan we onder nekpijn of nekklachten?

        Nekpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten van het menselijk bewegingsapparaat. Alleen lage rugklachten komen vaker voor. Over de precieze oorzaak van nekklachten is nog weinig bekend. Wel is bekend dat er zeer zelden sprake is van een ernstige aandoening bij mensen met nekpijn.

        Nekpijn wordt meestal alleen in de nek zelf gevoeld, maar kan ook uitstralen naar het hoofd, de arm, de schouderbladen of richting de borst. Een vorm van nekpijn die ontstaat op basis van een trauma is whiplash. Nekklachten op basis van een whiplash-trauma hebben bijna altijd persoonlijk advies nodig van een arts of fysiotherapeut. Indien je een whiplashtrauma hebt, adviseren wij jou dan ook om contact op te nemen met ons of je arts.

        nekpijn

         Hoe kan fysiotherapie helpen bij nekpijn?

        Nekpijn fysiotherapie en manuele therapie kunnen het herstel van nekklachten bevorderen door middel van voorlichting. De fysiotherapeut kan je uitleg geven over het klachtenbeeld en je vertellen hoe je het beste met de klachten om kunt gaan. Door middel van oefentherapie kunnen we je helpen sneller te herstellen en het terugkeren van nekklachten voorkomen. De fysiotherapeut kan je lichte nekoefeningen voorschrijven om de spierfunctie van de nekspieren te verbeteren en om de beweeglijkheid te bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie effectiever is dan rust en pijnstilling of informatie en een nekkraag. Daarnaast kan Manuele therapie helpen. Manipulatie en mobilisatie kunnen op korte termijn effectief zijn. Mat name een combinatie van manipulatie/mobilisatie en oefentherapie is effectief gebleken bij nekpijn. Binnen onze praktijk bieden wij deze combinatie in de meeste gevallen aan als wij samen met jou tot de conclusie komen dat dit de behandeling is die je het beste past.

        Risicofactoren bij klachten aan de nek

        Er zijn verschillende factoren die de kans op het krijgen van nekklachten vergroten, of die de kans op het chronisch worden van nekklachten vergroten:

        • Vrouwen hebben significant meer kans op het krijgen van nekpijn.
        • Onder handarbeiders en kantoormedewerkers komt nekpijn vaker voor.
        • Een eerdere periode van nekklachten de afgelopen 5 jaar.
        • Personen die vroeger een nektrauma hebben gehad (bijv. een auto-ongeluk of een klap tegen het hoofd).
        • Personen met psychische problemen.

        Er zijn factoren die het beloop van nekpijn ongunstig beïnvloeden:

        • Een hoge pijnintensiteit bij het begin van de klachten.
        • Duur van de huidige klachtenperiode: hoe langer een klacht bestaat, hoe kleiner de kans is dat iemand volledig klachtenvrij wordt.
        • Een hoge werkdruk en weinig regelruimte op het werk, evenals een verminderde samenwerking tussen collega’s, lijken een rol te spelen bij het in stand houden van klachten.
        • Röntgenfoto’s waarop artrose te zien is wijzen niet op een slechtere prognose. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat artrose in de nek of een versleten tussenwervelschijf meer kans geeft op het krijgen van nekklachten maar dit is onjuist. Uit  verschillende onderzoeken is gebleken dat er geen relatie is tussen artrose in de nek en nekpijn. Om deze reden heeft het geen zin om foto’s te laten maken van de nek indien er sprake is van een ‘normale’ nekpijn.
        Nekpijn

        Het beloop van nekklachten

        Het beloop van nekpijn is zeer divers. Binnen 7 weken is meer dan de helft (51,6%) van de mensen met nekpijn volledig klachtenvrij. Na 52 weken is 63,4% volledig hersteld. Slechts een heel klein deel (4-5%) van mensen met nekpijn kunnen hun werk en hobby’s niet meer uitvoeren door de nekpijn.

         

        Hoe vaak komt nekpijn voor?

        Rond de 70% van de bevolking krijgt ooit te maken met nekklachten. Op ieder willekeurig tijdstip heeft 20,6% van de volwassen Nederlandse bevolking te maken met nekklachten. Per jaar krijgt 14,6% van de Nederlandse bevolking te maken met een nieuwe episode van nekpijn. 80% van deze mensen heeft milde nekpijn en minder dan 5 procent wordt fors beperkt in zijn dagelijkse activiteiten. Het voorkomen van nekpijn stijgt met de leeftijd en is onder de Nederlandse bevolking het hoogst in de leeftijdsgroep 50-59 jaar.

         

        Wat kun je zelf doen aan nekpijn?

        Blijf actief! Het is belangrijk om lichamelijk actief te blijven en zo snel mogelijk de normale activiteiten weer te hervatten. Het natuurlijk beloop van nekpijn is gunstig, dat wil zeggen dat het vaak uit zichzelf weer overgaat. In meer dan 99% van de gevallen is er niets ernstigs met de nek aan de hand en bevordert het ‘normaal bewegen’ juist het herstel. Mocht je toch hulp zoeken kan fysiotherapie nekklachten ook potentieel verhelpen.

        Online fysiotherapie bij nekpijn

        Ook nekklachten fysiotherapie kunnen wij goed behandelen via een online fysioplan. Op die manier hoef je niet iedere keer naar de praktijk te komen. Vul via ons klachtenformulier direct in waar jij last van hebt. Binnen een aantal dagen ontvang jij dan een op maat gemaakt fysioplan, samengesteld door onze gecertificeerde fysiotherapeuten. Maandelijks staan er dan nieuwe oefeningen klaar voor jouw nekklachten. Zo ben jij zo snel mogelijk weer fit en word je niet meer belemmerd door nekpijn!

        Liever fysieke fysiotherapie? Bij Fysiotherapie opMaat staan ze je graag te hulp!

         

        ]]>
        https://fysi-e.nl/nekpijn/feed/ 0
        Pijnstillers? Denk 2 keer na voordat je ze gebruikt! https://fysi-e.nl/pijnstillers-denk-2-keer-na-voordat-je-ze-gebruikt/ https://fysi-e.nl/pijnstillers-denk-2-keer-na-voordat-je-ze-gebruikt/#respond Fri, 17 Jun 2022 08:13:29 +0000 https://fysi-e.nl/?p=567

        Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de lage rug. Dat wordt bevestigd door onderzoekers van het Erasmus MC die al het beschikbare bewijs op een rij zetten. Ze doen een oproep aan huisartsen: denk twee keer na voordat je pijnmedicatie voorschrijft bij lage rugpijn.

        Pijnstillers bij rugpijn

        De beste oplossing tegen lage rugpijn is geduld hebben en blijven bewegen. Pijnstillers werken vrijwel nooit en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen dr. Alessandro Chiarotto en prof. dr. Bart Koes van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

        In het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) zetten zij al het beschikbare onderzoek naar lagerugpijn zonder duidelijke oorzaak nog eens op een rij.

        Pijnstillers zijn verslavend

        Met name over het gebruik van pijnstillers maken de wetenschappers zich zorgen. Want ondanks dat richtlijnen voor huisartsen pijnstillers afraden als behandeling van eerste keus, gaan veel patiënten met een recept naar huis. Bij ouderen met lage rugpijn kreeg zelfs 72 procent pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit onderzoek in 2014 van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname.

        Maar ook met paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac is het oppassen, vindt Chiarotto. ‘Pijnstillers hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Vaak zijn patiënten met pijnstillers slechter af in plaats van beter.’

        Focus op voorlichting

        Chiarotto en Koes roepen huisartsen dan ook op om twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven aan patiënten met lagerugpijn. ‘Bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt simpelweg, met name bij chronische rugpijn’, aldus Koes.

        ‘Focus in plaats daarvan op voorlichting: vertel dat de pijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat en moedig patiënten aan om te blijven bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn allemaal goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.’

        En natuurlijk kun je met de juiste oefeningen je rugpijn nog sneller laten verdwijnen. Je maakt je rug- en buikspieren dan sterk. En je verbetert je houding waardoor je rugklachten ook niet meer terug komen.

        Geen oorzaak

        Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Naar schatting krijgt 40 procent van de mensen minstens één keer in het leven te maken met lage rugpijn. Het komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar en bij vrouwen. Meestal verdwijnt de pijn na een paar weken, maar af en toe wordt het chronisch. In de meeste gevallen wordt geen oorzaak gevonden en wordt de pijn aspecifiek genoemd. Alle informatie over rugklachten lees je hier in een van onze andere blogs.

        Start direct

        Met het oplossen van jouw rugklachten door onze vragenlijst in te vullen. Je krijgt dan een oefenprogramma dat speciaal voor jou gemaakt is door je online fysiotherapeut van Fysi-e. En als je daarna nog vragen hebt dan zijn wij er natuurlijk ook voor jou.

        ]]>
        https://fysi-e.nl/pijnstillers-denk-2-keer-na-voordat-je-ze-gebruikt/feed/ 0
        Rugklachten: welke soorten zijn er hoe kom je er vanaf? https://fysi-e.nl/rugklachten-hoe-kom-je-er-vanaf/ https://fysi-e.nl/rugklachten-hoe-kom-je-er-vanaf/#respond Fri, 17 Jun 2022 07:59:13 +0000 https://fysi-e.nl/?p=563

        Ongeveer 80% van de volwassenen heeft weleens last van rugklachten. Rugpijn komt voor bij jong en oud en is een van de meest voorkomende klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan. Rugklachten kunnen als erg vervelend worden ervaren. Bij ongeveer 1-5% van de rugklachten wordt een specifieke lichamelijke oorzaak gevonden.

        De rug bestaat uit wervels, ribben en spieren. Rugpijn kan voorkomen in de gehele rug en de aard ervan kan erg verschillen. Van een doffe en zeurende pijn, tot een ondraaglijke pijn die het bewegen zwaar belemmert. Rugpijn in de hoge rug is vaak het meest voelbaar tussen de schouderbladen. Pijn in de hoge rug kan uitstralen naar de nek of armen. Pijn in de lage rug voel je vooral tussen de onderste ribben en het stuitje. Deze pijn kan uitstralen naar de billen, benen en voeten.

        Soorten rugpijn

        Er zijn verschillende soorten rugklachten te onderscheiden. We zetten de belangrijkste twee op een rijtje voor je.

        Aspecifieke rugpijn

        Veruit de meeste rugklachten zijn aspecifiek. Met name in de onderrug ervaren mensen vaak pijn. Dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Bij aspecifieke rugpijn zijn de klachten niet aan een duidelijk aantoonbare aandoening te koppelen. Wel zijn er veel oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van aspecifieke rugpijn. Aspecifieke rugpijn is in de meeste gevallen heel goed te verhelpen met oefeningen. Als dat niet helpt kan een een fysiotherapeutische behandeling uitkomst bieden. Wij adviseren altijd eerst te starten met een paar goede oefeningen.

        Specifieke rugpijn

        In enkele gevallen wordt de rugpijn veroorzaakt door een aantoonbare onderliggende aandoening. We spreken dan van specifieke rugpijn. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom, de spieren of zenuwen van de rug. Ook kan de rugpijn veroorzaakt worden door artrose, een tumor of een ontsteking. Of afkomstig zijn van een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag. Voorbeelden van specifieke rugpijn zijn een hernia of reuma.

        Als je hier de vragenlijst invult, krijg je meteen een op maat gemaakt oefenprogramma.

          Hierboven zie je alle feiten over specifieke en aspecifieke rugklachten. Wil je er meer over weten? Of twijfel je over wat bij jou de oorzaak kan zijn van je rugklachten? Vraag het ons. We helpen je graag.

          Behandeling van rugklachten

          Het is raadzaam om de huisarts te raadplegen als de rugklachten al langer dan 6 weken aanhouden, de pijn zeer hevig is of als de pijn uitstraalt naar andere plekken. De huisarts kan jou doorverwijzen naar de juiste specialist. Bij specifieke rugpijn is het van belang om de onderliggende aandoening te behandelen, met bijvoorbeeld medicatie of een operatie.

          Aspecifieke rugpijn is goed te behandelen met oefeningen. Dat kun jij zelf. Met hulp van jouw fysiotherapeut via Fysi-E. Door de oefeningen pas jij je lichaamshouding aan en versterk je jouw spieren. Bij aspecifieke rugklachten is het erg belangrijk om in beweging te blijven.

          Bij Fysi-E zijn we gespecialiseerd in rugklachten. Laat ons weten waar jij last van hebt en wij helpen je met de rest.
          Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.

          ]]>
          https://fysi-e.nl/rugklachten-hoe-kom-je-er-vanaf/feed/ 0