fbpx
x

Rugpijn? Denk 2x na over pijnstillers.

Lees hier meer

Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de lage rug. Dat wordt bevestigd door onderzoekers van het Erasmus MC die al het beschikbare bewijs op een rij zetten. Ze doen een oproep aan huisartsen: denk twee keer na voordat je pijnmedicatie voorschrijft bij lage rugpijn.

De beste remedie tegen lage rugpijn is geduld hebben en blijven bewegen. Pijnstillers werken vrijwel nooit en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen dr. Alessandro Chiarotto en prof. dr. Bart Koes van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

In het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) zetten zij al het beschikbare onderzoek naar lagerugpijn zonder duidelijke oorzaak nog eens op een rij.

Verslavend

Met name over het pijnstillergebruik maken de wetenschappers zich zorgen. Want ondanks dat richtlijnen voor huisartsen pijnstillers afraden als behandeling van eerste keus, gaan veel patiënten met een recept naar huis. Bij ouderen met lage rugpijn kreeg zelfs 72 procent pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit onderzoek in 2014 van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname.

Maar ook met paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac is het oppassen, vindt Chiarotto. ‘Pijnstillers hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Vaak zijn patiënten met pijnstillers slechter af in plaats van beter.’

Zwemmen

Chiarotto en Koes roepen huisartsen dan ook op om twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven aan patiënten met lagerugpijn. ‘Bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt simpelweg, met name bij chronische rugpijn’, aldus Koes.

‘Focus in plaats daarvan op voorlichting: vertel dat de pijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat en moedig patiënten aan om te blijven bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn allemaal goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.’

En natuurlijk kun je met de juiste oefeningen je rugpijn nog sneller laten verdwijnen. Je maakt je rug- en buikspieren dan sterk. En je verbetert je houding waardoor je rugklachten ook niet meer terug komen.

Geen oorzaak

Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Naar schatting krijgt 40 procent van de mensen minstens één keer in het leven te maken met lage rugpijn. Het komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar en bij vrouwen. Meestal verdwijnt de pijn na een paar weken, maar af en toe wordt het chronisch. In de meeste gevallen wordt geen oorzaak gevonden en wordt de pijn aspecifiek genoemd. Alle informatie over rugklachten lees je hier in een van onze andere blogs.

Start direct

Met het oplossen van jouw rugklachten door onze vragenlijst in te vullen. Je krijgt dan een oefenprogramma dat speciaal voor jou gemaakt is door je online fysiotherapeut van Fysi-e. En als je daarna nog vragen hebt dan zijn wij er natuurlijk ook voor jou.