fbpx
 wilx

Rugklachten: het komt veel voor en je wil er snel vanaf!

Lees hier meer

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft weleens last van rugklachten. Rugpijn komt voor bij jong en oud, en is een van de meest voorkomende klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan. Rugklachten zijn erg vervelend, zeker omdat maar bij ongeveer 1-5% van de rugklachten een specifieke lichamelijke oorzaak wordt gevonden. In de overige gevallen is er sprake van aspecifieke rugpijn.

De rug bestaat uit wervels, ribben en spieren. Rugpijn kan voorkomen in de gehele rug en de aard ervan kan erg verschillen. Van een doffe en zeurende pijn, tot een ondraaglijke pijn die het bewegen zwaar belemmert. Rugpijn in de hoge rug is vaak het meest voelbaar tussen de schouderbladen. Pijn in de hoge rug kan uitstralen naar de nek of armen. Pijn in de lage rug voel je vooral tussen de onderste ribben en het stuitje. Deze pijn kan uitstralen naar de billen, benen en voeten.

Aspecifieke rugpijn

Veruit de meeste rugklachten zijn aspecifiek. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Bij aspecifieke rugpijn zijn de klachten niet aan een duidelijk aantoonbare aandoening te koppelen, wel zijn er veel oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van aspecifieke rugpijn. Aspecifieke rugpijn is in de meeste gevallen heel goed te verhelpen met oefeningen. Als dat niet helpt kan een een fysiotherapeutische behandeling uitkomst bieden. Wij adviseren altijd eerst te starten met een paar goede oefeningen.

 

Als je hier de vragenlijst invult krijg je meteen een op maat gemaakt oefenprogramma.

 

Hieronder zie je alle feiten over specifieke en aspecifieke rugklachten. Wil je er meer over weten? Of twijfel je over wat bij jou de oorzaak kan zijn van je rugklachten? Vraag het ons. We helpen je graag. 

Specifieke rugpijn

In enkele gevallen wordt de rugpijn veroorzaakt door een aantoonbare onderliggende aandoening, we spreken dan van specifieke rugpijn. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom, de spieren of zenuwen van de rug. Ook kan de rugpijn veroorzaakt worden door artrose, een tumor of een ontsteking. Of afkomstig zijn van een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag. Voorbeelden van specifieke rugpijn zijn een hernia of reuma.

 

Behandeling van rugklachten

Het is raadzaam om de huisarts te raadplegen als de rugklachten al langer dan 6 weken aanhouden, de pijn zeer hevig is of uitstraalt naar andere plekken. De huisarts kan doorverwijzen naar de juiste specialist. Bij specifieke rugpijn is het van belang om de onderliggende aandoening te behandelen, met bijvoorbeeld medicatie of een operatie.

Aspecifieke rugpijn is goed te behandelen met oefeningen. Dat kun jij zelf. Met hulp van jouw fysiotherapeut via Fysi-E. Door de oefeningen pas ij je lichaamshouding aan en versterk je jou spieren. Bij aspecifieke rugklachten is het erg belangrijk om in beweging te blijven.

 

Wil je meteen aan de gang met jouw persoonlijke oefenprogramma? Klik op de button hieronder en start de vragenlijst.