fbpx

Ken je dat gevoel dat je ‘s ochtends wakker wordt en je nek stijf is? Nekpijn na het slapen. Een vervelende klacht om je dag mee te beginnen. In dit blog vertellen we je meer over de oorzaak van deze klacht en geven we je verschillende tips om deze klacht in het vervolg te voorkomen. Er zijn namelijk oplossingen voor!

Oorzaken van nekpijn na het slapen

Nekklachten na het slapen ontstaan vaak door verkrampte nekspieren. De totale ergonomie is van groot belang tijdens je slaap.

Een verkeerde slaaphouding

Een voor de hand liggende oorzaak is een verkeerde slaaphouding. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je nek volledig ondersteund wordt, zonder daarbij de wervels in een gedraaide houding te laten rusten. Ben jij een buikslaper? Dan is de kans groot dat je vaak last hebt van je nek. Als buikslaper ligt je nek namelijk gedraaid, waardoor je nekspieren belast worden.

Kies daarom voor een zijlig of een ruglig. In een zijlig is het dan van belang dat je hoofd in het verlengde van je rug ligt, in een soort rechte lijn. In ruglig lig je goed wanneer de natuurlijke kromming van de nek wordt ondersteund. De wervels bevinden zich dan in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar. 

Een verkeerd hoofdkussen

Misschien worden jouw nekklachten wel veroorzaakt door een verkeerd hoofdkussen. De hoogte van je kussen is namelijk heel erg belangrijk. De nekholte moet namelijk volledig ondersteund wordt. Een te hoog kussen is dus niet goed, maar een te laag kussen ook niet. Dit zorgt namelijk voor spierverkramping in de vorm van een vastzittende of stijve nek.

rugpijn-na-slapen

Oplossingen voor nekpijn na het slapen

Er zijn verschillende oplossingen voor nekpijn na het slapen. Wij sommen ze hier voor je op!

1. Schaf een nieuw hoofdkussen aan dat aangepast is op de maat van uw lichaam en slaaphouding. Dit zou nekpijn in de toekomst moeten voorkomen.

2. Rustige nekoefeningen kunnen helpen om de nekspieren los te maken en te laten ontspannen. Denk hierbij een oefeningen waarbij je je hoofd rustig van links naar rechts beweegt. Onder een warme douche deze oefeningen doen, kan ook helpen.

3. Zoek warmte op. De warme douche die we net noemden, een bezoekje aan de sauna of een lekkere warme kersenpitzak op je nek kan voor verlichting zorgen.

4. Ontspan! Een (zelf)massage kan voor verlichting zorgen.

5. Vermijd buikslapen. Kies voor een zij- en rugligging.

6. Beweeg! Heb je een zittend beroep? Sta elk halfuur even op en ontspan je lichaam.

7. Langdurige nekklachten? Kies voor een op maat gemaakt plan van Fysi-E. De fysiotherapeuten van Fysi-E luisteren naar jouw klachten en komen met een effectief plan om jou te verlossen van de pijn.